Materiał sponsorowany na zlecenie marki Activia Jogurt naturalny to produkt mleczny, który powstaje w wyniku fermentacji mleka przez specyficzne szczepy bakterii, głównie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Proces fermentacji sprawia, że jogurt zyskuje charakterystyczny smak i konsystencję, a także zyskuje korzystne wartości odżywcze. Jogurt naturalny jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B (w tym B12 i ryboflawinę) [1].
Spis treści
Jak powstaje jogurt naturalny?
Proces produkcji jogurtu naturalnego zaczyna się od oczyszczania mleka oraz homogenizacji w temperaturze 60-65oC. Następnie mleko poddawane jest pasteryzacji w temperaturze 93-95oC przez 2-15 min, w celu zniszczenia niepożądanych mikroorganizmów. Po tym procesie następuje schładzanie mleka do 45-47°C oraz dodanie kultur bakterii w celu przeprowadzenia fermentacji przez kilka godzin, w pH 4,2-4,4. Proces fermentacji przekształca laktozę w kwas mlekowy, co nadaje jogurtowi charakterystyczny smak i konsystencję Po zakończeniu fermentacji następuje schłodzenie otrzymanego joguru do 4-6oC [2].
Wpływ jogurtu na organizm
Fermentacja jogurtu wpływa korzystnie na wartość odżywczą finalnego produktu. W wyniku tego procesu:
- Laktoza jest częściowo rozkładana, co czyni jogurt lepiej tolerowanym przez osoby mające trudności z trawieniem laktozy.
- Białko jest lepiej trawione dzięki zwiększeniu liczby wolnych aminokwasów.
- Wapń i żelazo stają się lepiej przyswajane przez organizm, a zawartość witaminy B12 oraz kwasu foliowego w produkcie wzrasta.
- Dodatkowo kwas mlekowy działa jako naturalny konserwant, co zapobiega rozwojowi niepożądanych mikroorganizmów w produkcie [3].
Zastosowanie jogurtu naturalnego
Jogurt naturalny to wszechstronny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Na jego bazie przygotujemy rozmaite sosy, koktajle i desery. Jeżeli lubimy piec, możemy wypróbować także ciasta i muffiny na bazie jogurtu naturalnego – takie słodkości są z reguły niezwykle puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Z kolei jeśli preferujemy proste przepisy, jogurt możemy zmieszać z ulubionymi bakaliami i owocami, aby szybko uzyskać pyszną i wartościową przekąskę. Gdy jej elementem będą orzechy i np. płatki owsiane, to zyskujemy pełnowartościowy sycący posiłek, po który warto sięgać codziennie chociażby na śniadanie.
Jogurt naturalny a laktoza
Konsumenci, którzy odczuwają dyskomfort trawienny po spożyciu żywności zawierajacej laktozę, poszukują takich produktów, które pozwolą im cieszyć się znanym i lubianym smakiem, a jednocześnie będą bardziej dopasowane do ich potrzeb i oczekiwań.
Obecnie na rynku znaleźć można produkty, które mogą okazać się wartościowym elementem zbilansowanej diety, również w przypadku konsumentów odczuwajacych dyskomfort trawienny.
W ofercie Activii znajdują się produkty w kubeczkach jak i jogurty pitne – nie tylko w owocowych smakach, ale również jogurty naturalne. Zawierają one żywe kultury bakterii probiotycznych. Zawarte w nich probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne, a także poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób mających trudności z jej trawieniem. Activia świetnie sprawdzi się w codziennym jadłospisie każdego, kto chce dbać o zdrowie jelit, jednak należy pamiętać, że ważna jest zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Jogurt naturalny Activia to nie tylko smaczny, ale też wartościowyelement zrównoważonej diety. Dzięki procesowi fermentacji zyskuje on właściwości, które mogą wspierać układ pokarmowy. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu jako źródło białka, wapnia oraz z uwagi na obecność żywych kultur bakterii.
[1] National Dairy Council (2018), Science Summary: Yogurt and Health [2] Kilara, Arun. (2013). Manufacturing Yogurt and Fermented Milks. 10.1002/9781118481301.ch13. [3] Wanda, Kudełka. (2006). Wpływ wybranych czynników na zawartość kwasu mlekowego w biojogurtach naturalnych.