Nowalijki na talerzu: 4 sposoby na wiosenne orzeźwienie!

nowalijki na talerzu - 4 sposoby na wiosenne orzeźwienie

Pierwsze cieplejsze dni zapowiadają to, na co wielu z nas z niecierpliwością czekało – wiosnę! To moment, w którym w menu zaczynają królować nowalijki – młode, soczyste warzywa pełne smaku. Ich obecność zapowiada przypływ nowej energii! Rzodkiewka, szczypiorek, sałata czy botwinka to idealne składniki pysznych dań. Wspaniale smakują, a ich kolory pięknie komponują się na wiosennym talerzu! Odkryjcie 4 pomysły na wiosenne potrawy, które podkreślą smak pierwszych warzyw!

Czym są nowalijki?

Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które pojawiają się jako pierwsze po zimie. Ich świeży smak i chrupkość sprawiają, że doskonale pasują do wiosennej diety. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, kanapek czy innych dań, ciesząc się ich smakiem. Sprawdźcie 4 proste przepisy, dzięki którym docenicie bogactwo tych świeżych warzyw!

Wiosenna mizeria ze szczypiorem

Umyjcie ogórki, obierzcie je i pokrójcie na plasterki. Zawartość gotowego sosu sałatkowego francuskiego wsypcie do niewielkiego słoiczka, dodajcie jogurt, posiekany czosnek i pieprz. Zakręćcie słoiczek i energicznie potrząśnijcie, aby składniki dobrze się połączyły. Pokrojone ogórki wymieszajcie z sosem i przełóżcie do salaterki. Szczypior posiekajcie i obficie posypcie nim przygotowaną mizerię. Podawajcie ją samodzielnie lub jako tradycyjny dodatek do dań gorących.

Chłodnik z rzodkiewki

Przygotujcie barszcz czerwony ekspresowy według przepisu na opakowaniu i odstawcie go do wystudzenia. Jeśli używacie ogórków i rzodkiewki z ogródka, oczyśćcie je oraz umyjcie, a potem zetrzyjcie na tarce. Następnie dodajcie do barszczu. Dorzućcie czosnek, jogurt, kefir, posiekany szczypiorek oraz koperek. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do schłodzenia.

Gołąbki z botwinki z farszem grzybowym

Liście botwinki oczyśćcie i umyjcie, a następnie sparzcie przez chwilę we wrzącej wodzie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na oliwie. Grzyby drobno posiekajcie i dodajcie do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Po chwili wlejcie 100 ml wina i gotujcie, aż płyn odparuje. Doprawcie grzyby pokruszoną minikostką rosołową oraz pieprzem, dodajcie tartą bułkę i wszystko dokładnie wymieszajcie. Gotowy farsz nakładajcie małą łyżeczką na każdy liść botwinki i zwijajcie jak tradycyjne gołąbki. Podawajcie z sosem grzybowym, udekorowane listkami świeżych ziół.

Sos szczypiorkowy

Zagotujcie kostkę rosołową w 1,5 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle zasmażcie mąkę, a następnie dodajcie zimny rosół, energicznie mieszając trzepaczką. Gotujcie około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajcie posiekany szczypiorek. Sos szczypiorkowy będzie doskonałym dodatkiem do warzyw, ryżu i kasz.

Zaproponowane opcje będą świetnym sposobem na wykorzystanie świeżych, wiosennych warzyw! Dzięki tym daniom z pewnością docenicie ich smak, a Wasz talerz będzie obfitował w radość i kolor! Sprawdźcie inne pomysły na nowalijki na Przepisy.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *