Wysyłając produkty wrażliwe na działanie wysokich temperatur, takie jak żywność czy kosmetyki, powinniśmy zadbać o ich prawidłowe zabezpieczenie. Upalne, letnie dni sprawiają, że transport chłodniczy może być prawdziwym wyzwaniem. Jak powinno wyglądać pakowanie termiczne wrażliwych przesyłek? Co zrobić, by uniknąć wpadek?
Spis treści
Jakie produkty wymagają transportu chłodniczego?
W okresie pandemii zakupy online mocno zyskały na popularności. Ludzie coraz chętniej kupują w sieci nie tylko odzież, elektronikę czy gadżety, ale również żywność i wiele innych produktów, często również takich, które wymagają transportu chłodniczego. Są to między innymi owoce, warzywa i inne produkty spożywcze, ale także alkohole (przede wszystkim wina) czy kosmetyki – kremy, mydła, szampony i odżywki, których właściwości mogą ulec uszkodzeniu w wyniku zbyt wysokiej temperatury.
Problematyczne mogą być również różnego rodzaju artykuły płynne, które pod wpływem upałów mogą zmienić swoje właściwości, zwiększyć objętość czy nawet doprowadzić do pęknięcia opakowania, w którym się znajdują. Z tego powodu transport każdego wrażliwego termicznie produktu powinien być odpowiednio zabezpieczony.
Ekologiczne pakowanie termiczne – to jest możliwe
Do niedawna normą było wykorzystywanie tworzyw sztucznych do wysyłki paczek wymagających ochrony termicznej. Choć opakowania EPS i inne rozwiązania z pewnością zapewniały dobry poziom izolacji termicznej, wiązały się z pewnymi niedogodnościami.
Przede wszystkim tworzywa sztuczne, z których są wykonane opakowania izotermiczne, przyczyniały się do znacznego zwiększenia ilości produkowanych odpadów, a co za tym idzie – rosnącego śladu węglowego i problemu mikroplastiku w środowisku.
Dziś na szczęście dostępne są ekologiczne wypełnienie do paczek, które umożliwiają zabezpieczenie termiczne produktów do wysyłki w sposób całkowicie przyjazny dla środowiska naturalnego.
Ekologiczne wkłady termiczne – czy są skuteczne?
Wkłady chłodzące do paczek dedykowane jest wysyłce paczek wymagających ochrony termicznej, takich jak żywność, kosmetyki czy inne wrażliwe produkty. System składa się z dwóch rodzajów wypełnień. Pierwszym z nich jest wyściółka z papieru, pełniąca rolę izolatora. Drugą – wkłady chłodzące do paczek. Stosując wkłady chłodzące z papieru, można utrzymać idealną temperaturę przesyłki nawet do 48 godzin.
- Wyściółka skonstruowana jest z dwóch warstw pochodzącego z recyklingu papieru, pomiędzy którymi znajduje się warstwa papieru o strukturze plastra miodu. W zależności od potrzeb może być ona pojedyncza lub podwójna. Taki rodzaj wyściółki zapobiega przewodzeniu ciepła, tworząc skuteczną izolację i zatrzymując powietrze wewnątrz paczki. Dodatkowo pełni ona rolę amortyzatora, zabezpieczając przesyłkę przed negatywnym wpływem wstrząsów w trakcie transportu.
- Drugim elementem papierowych rozwiązań chłodzących są ekologiczne wkłady chłodzące, wypełnione w stu procentach biodegradowalnym żelem chłodzącym. Po zamrożeniu są one w stanie utrzymać niską temperaturę wewnątrz przesyłki. Są one wielokrotnego użytku, a po wszystkim nadają się do recyklingu. Co istotne, w porównaniu do innych, konwencjonalnych wkładów chłodzących, wkłady z papieru zamarzają nawet do 70 procent szybciej. Dzięki temu minimalizuje się czas oraz koszty związane z zabezpieczeniem termicznym przesyłki, co przy odpowiedniej logistyce może przełożyć się na spore oszczędności.
Wybór odpowiednich materiałów chłodzących oraz ich właściwe zastosowanie to klucz do sukcesu w transporcie chłodniczym. Dzięki nowoczesnym, ekologicznym technologiom możliwe jest bezpieczne i efektywne dostarczanie delikatnych produktów nawet w najgorętsze dni. Ostatecznie, odpowiedzialne podejście do pakowania termicznego nie tylko poprawia jakość dostarczanych produktów, ale także buduje pozytywny wizerunek firmy w oczach klientów, którzy coraz bardziej cenią sobie zrównoważone rozwiązania.