Pojemniki wielorazowe w domu i pracy – dlaczego warto ich używać?

pojemniki wielorazowe w domu i pracy

Serwowanie i przechowywanie żywności to czasem spore wyzwanie. Z pomocą przychodzą nam pojemniki wielorazowe. Chcesz wiedzieć, jakie mogą mieć zastosowanie w domu i pracy? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł. Sprawdzimy też, jakie są rodzaje pojemników do przechowywania jedzenia.

Materiał na pojemnik wielokrotnego użytku

Istnieje wiele sposobów na przechowywanie jedzenia tak, aby zapachy w lodówce nie mieszały się, a nasze dania były dłużej świeże. Niemal w każdym domu znaleźć można pojemniki ze szkła, metalu czy plastiku. Moją one różne kształty i wielkość, dzięki czemu będą pasować do każdego rodzaju jedzenia. Różna pojemność sprawdza się też, kiedy chcemy zminimalizować zużycie przestrzeni w lodówce lub szafce. Im mniej potrawy mamy do schowania, tym mniejszy pojemnik będzie potrzebny.

Wybierając je warto zwracać uwagę na to, czy chowana potrawa nie wejdzie w reakcję z materiałem pojemnika. Tylko odpowiednio dobrane opakowania pozwalają zachować świeżość posiłków. Stawiając na styropianowe pojemniki na żywność, możesz dodatkowo utrzymać jej temperaturę. Jednak takie produkty znajdziesz nie tylko w domowej kuchni. Korzysta się z nich w różnych branżach związanych z gastronomią.

Pojemniki wielorazowe w pracy – kto używa?

Najczęściej możemy je spotkać w branży gastronomicznej. Ta jest jednak bardzo szeroka. Różnych pojemników do żywności używa się w:

  • restauracjach, aby spakować jedzenie na wynos;
  • cateringu, gdzie dostawa staje się łatwiejsza;
  • hotelarstwie, do wydania posiłków i przechowania ich w lodówkach.

Także w sklepie spożywczym niektóre towary na sprzedaż chowa się w pojemniki plastikowe wielokrotnego użytku. Pozwala to łatwo wydzielić porcje i ułatwia transport. W gastronomii takie pojemniki są doskonałym wyborem także ze względu na cenę – plastikowe naczynia i sztućce kosztują znacznie mniej, a klienci biorący coś na wynos nie muszą ich oddawać, co jest dla nich wygodne.

Co można schować w pojemniki wielorazowe?

W opakowaniu na żywność można trzymać wszystko. Nadają się do schowania sałatek, mięs, sosów, a nawet ciast. Możemy w nich trzymać pojedyncze składniki i gotowe posiłki. Wybierając pojemniki zamykane, dajemy sobie możliwość chowania w nich wszystkiego na półki. Są też doskonałe do pakowania jedzenia do szkoły czy pracy. Tutaj doskonale sprawdzą się produkty z kilkoma przegrodami, gdzie każdy element posiłku ma swoje miejsce.

Wśród pojemników z żywnością znajdziesz miski, pudełka, a nawet kubki. Schowasz więc nie tylko obiad czy drugie śniadanie, ale też niedopitą kawę. Choć najbardziej doceniamy je podczas większych imprez i świąt, to na co dzień pojemniki wielokrotnego użytku też pełnią wiele funkcji.

Dlaczego warto postawić na opakowania wielorazowe?

Pojemniki wielorazowe na wynos i te go przechowywania żywności są bardzo wygodne, zajmują mało przestrzeni i ułatwiają organizację lodówki po spotkaniach, z których zostało dużo jedzenia. Ale to nie wszystko.

Takie opakowania dbają o środowisko. Można je myć (często też w zmywarce), a więc wykorzystać kilkukrotnie, ograniczając produkcję plastiku. Trwałość sprawia, że jedno pudełeczko służy nam naprawdę długo. Dodatkowo żywność zamawiana z dostawą jest pakowana w materiały, które szybko ulegają rozpadowi.

Warto też sprawdzić ich inne zalety, jak np. to, czy są odporne na temperaturę. W wielu pojemnikach można bowiem odgrzewać jedzenie w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nie musimy brudzić dodatkowego talerza.

Wszystkie te zalety sprawiają, że z takich produktów korzystają nie tylko pracownicy gastronomii, ale też osoby prywatne, które chowają żywność w takie pojemniki we własnej lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *