Serwowanie i przechowywanie żywności to czasem spore wyzwanie. Z pomocą przychodzą nam pojemniki wielorazowe. Chcesz wiedzieć, jakie mogą mieć zastosowanie w domu i pracy? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł. Sprawdzimy też, jakie są rodzaje pojemników do przechowywania jedzenia.
Spis treści
Materiał na pojemnik wielokrotnego użytku
Istnieje wiele sposobów na przechowywanie jedzenia tak, aby zapachy w lodówce nie mieszały się, a nasze dania były dłużej świeże. Niemal w każdym domu znaleźć można pojemniki ze szkła, metalu czy plastiku. Moją one różne kształty i wielkość, dzięki czemu będą pasować do każdego rodzaju jedzenia. Różna pojemność sprawdza się też, kiedy chcemy zminimalizować zużycie przestrzeni w lodówce lub szafce. Im mniej potrawy mamy do schowania, tym mniejszy pojemnik będzie potrzebny.
Wybierając je warto zwracać uwagę na to, czy chowana potrawa nie wejdzie w reakcję z materiałem pojemnika. Tylko odpowiednio dobrane opakowania pozwalają zachować świeżość posiłków. Stawiając na styropianowe pojemniki na żywność, możesz dodatkowo utrzymać jej temperaturę. Jednak takie produkty znajdziesz nie tylko w domowej kuchni. Korzysta się z nich w różnych branżach związanych z gastronomią.
Pojemniki wielorazowe w pracy – kto używa?
Najczęściej możemy je spotkać w branży gastronomicznej. Ta jest jednak bardzo szeroka. Różnych pojemników do żywności używa się w:
- restauracjach, aby spakować jedzenie na wynos;
- cateringu, gdzie dostawa staje się łatwiejsza;
- hotelarstwie, do wydania posiłków i przechowania ich w lodówkach.
Także w sklepie spożywczym niektóre towary na sprzedaż chowa się w pojemniki plastikowe wielokrotnego użytku. Pozwala to łatwo wydzielić porcje i ułatwia transport. W gastronomii takie pojemniki są doskonałym wyborem także ze względu na cenę – plastikowe naczynia i sztućce kosztują znacznie mniej, a klienci biorący coś na wynos nie muszą ich oddawać, co jest dla nich wygodne.
Co można schować w pojemniki wielorazowe?
W opakowaniu na żywność można trzymać wszystko. Nadają się do schowania sałatek, mięs, sosów, a nawet ciast. Możemy w nich trzymać pojedyncze składniki i gotowe posiłki. Wybierając pojemniki zamykane, dajemy sobie możliwość chowania w nich wszystkiego na półki. Są też doskonałe do pakowania jedzenia do szkoły czy pracy. Tutaj doskonale sprawdzą się produkty z kilkoma przegrodami, gdzie każdy element posiłku ma swoje miejsce.
Wśród pojemników z żywnością znajdziesz miski, pudełka, a nawet kubki. Schowasz więc nie tylko obiad czy drugie śniadanie, ale też niedopitą kawę. Choć najbardziej doceniamy je podczas większych imprez i świąt, to na co dzień pojemniki wielokrotnego użytku też pełnią wiele funkcji.
Dlaczego warto postawić na opakowania wielorazowe?
Pojemniki wielorazowe na wynos i te go przechowywania żywności są bardzo wygodne, zajmują mało przestrzeni i ułatwiają organizację lodówki po spotkaniach, z których zostało dużo jedzenia. Ale to nie wszystko.
Takie opakowania dbają o środowisko. Można je myć (często też w zmywarce), a więc wykorzystać kilkukrotnie, ograniczając produkcję plastiku. Trwałość sprawia, że jedno pudełeczko służy nam naprawdę długo. Dodatkowo żywność zamawiana z dostawą jest pakowana w materiały, które szybko ulegają rozpadowi.
Warto też sprawdzić ich inne zalety, jak np. to, czy są odporne na temperaturę. W wielu pojemnikach można bowiem odgrzewać jedzenie w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nie musimy brudzić dodatkowego talerza.
Wszystkie te zalety sprawiają, że z takich produktów korzystają nie tylko pracownicy gastronomii, ale też osoby prywatne, które chowają żywność w takie pojemniki we własnej lodówce.